top of page

Stiram Sukham Asanam

Ve volném překladu stabilita a lehkost v ásanách, pozicích. Tato Patanjaliho yogasutra má ale mnohem hlubší význam, než si možná myslíme. Ne možná, ale určitě. Jakože, fakt má!


Než se k němu ale dostaneme, dovolte mi pár slov úvodem. Jak jste si všimli, dnes se budu věnovat ásanám, asi jedné z nejpopulárnějších odnoží jógy. Tak nějak ke mně přišlo, že se vypíši. Ideálně na papír, ale to by nikdo nepřečetl. Ať už jsi lektor, lektorka, student či studentka jógy (ať to máme genderově správně), pojďme si tento článek přečíst s mírným odstupem, otevřenou myslí a kapkou upřímnosti. Následující řádky budu psát jak z pozice klienta, tak i lektora Hatha jógy. Takový krásný mix. P.S.: bude toho možná trošku víc :) Tak se pohodlně usaďte.


Polarity. To je to hlubší téma, které bych dnes rád otevřel. Nejdříve si však uveďme jen heslovitě pár odrážek, z tisíce možných, k ásanám: (čerpáno z Hathayogapradipiky, Yogasutras, Bhagavadgitty)


- pozice, která přináší benefity (fyzické, duchovní, psychologické, fyziologické,..)

- určeny k tomu, abychom se mohli vyhoupnout na další stupně jógové praxe, jakými jsou např. pranajáma, meditace, atd. (bez meditace a dechu jsme jen "tělocvikáři" - sorry jako)

- praktikujeme s prázdným žaludkem (2-3hod před lekcí) a poznámku o jogínské stravě vzhledem ke kontroverznosti raději vynechávám, ale ... :)

- skutečně láhve s vodou necháme v šatně (15min před a 15min po) - škodíte tak tělu a nervovému systému

- praktikujeme v prostředí o teplotě 20°C - 30°C (náš podnební pás) a kde se cítíme fajn

- dýcháme!

- praktikujeme na tvrdém povrchu

- ego necháme v šatně, soustředím se na sebe

- udržujeme drishti! - volně přeloženo "koncentrace"


A to by možná stačilo, ať nepřepálím start. Zejména první a poslední odrážku (klidně si je přečti znovu a ještě jednou) si zkusím vzít pod mikroskop. Pod svůj vlastní, kterým se dívám já, můj pohled. Pomůžou mi k tomu právě polarity a také to, co je vídáno na lekcích.



Příchod do studia by měl být načasován tak, že budete mít dostatek prostoru se usadit, zavřít oči a dýchat. Připravit tak sami sebe na lekci, na svou vlastní praxi. Občas je to tam jak na trhu :) Věřte, že nemusíte sdělit sousedce vedle vás všechny dnešní zážitky, ještě k tomu si tak postěžovat. Naopak to přetočte dovnitř, do sebe, a nechte všechno být, ať to odpluje pryč, rozplyne se. Gratuluji, právě poznáváte sami sebe, koncetrujete se a ásany Vám mohou přinést skutečně vyšší užitek, než si jen myslíte.


Osobně miluji, úplně zbožňuji, ten pocit, kdy jsem si vědom jakéhokoli svého pohybu. Ne jen ásany, ale i způsobu, jakým se do ní dostávám a následně opouštím. Pomalý vědomý pohyb doprovázený dechem. Stejně tak to platí i pro setrvání v ásaně. Skutečně vím, co dělám a cítím to. Tohle je dobrý způsob jak prohloubit naši praxi.


"Být si vědom sám sebe."

(pro pokročilejší jogíny - záměrně opomíjím bandy a mudry všeobecně - oči, prsty,...)


A už se k tomu pomalu dostávám. Co to jsou teda ty polarity? Všichni určitě známe a slýcháváme je často z úst lektorů při lekcích, hlavně jinových. Např. jin a jang, muž a žena, měsíc a slunce, dobro a zlo, teplo a chlad, a milion dalších. Samozřejmě a jasně, všechno to platí. Správná praxe jógy skutečně harmonizuje celé vaše tělo, polarity a všechny systémy. Stejně tak se můžete cíleně zaměřit na konkrétní partii či problematiku. Ale zpět k těm polaritám.


Určitě by zněla divně věta: "A nyní zapojte váš jin a jang". Kdo ví, co to znamená?:) Polarity se promíjejí do našeho fyzična, můžeme s němi pracovat. Např. stabilita je jang a lehkost je jin. Přehoupnu se tedy k těm fyzickým polaritám, které stimulují všechno vevnitř.


Můžeme definovat polarity jako fundamentální (rozuměj základní, bytostní, elementární, podstatný) aspekt jógové praxe, díky nimž jsme zdraví a žije se nám tak nějak krásně. Přeloženo do fyzična, jsou to dva či více bodů našeho těla, často protilehlé, z nichž každý má opačnou či protikladnou povahu. Představme si je jako magnety, které když k sobě přiblížíte jejich protipóly začnou se přitahovat. Takže zapojením polarit našeho fyzického těla, můžeme vytvořit energii, která se začne točit a proudit, seskupovat, a už nám může vskutku přinést benefity zmíněné v úvodu.


Slovem chemika, vědce, se tohle seskupování energie dá měřit pomocí pH. Neboli množství aniontů a kationtů, které určují kyselost a zásaditost našeho těla.


Smyslem této činnosti je vybalancovat tyto polarity, srovnat a uhladit vnitřní pnutí a uvolnění.

A hele, dostáváme se opět k Stiram Sukham Asanam. Pokud si tohle osvojím, mohu procítit naplno význam této sutry při své praxi a dát jí hlubší smysl.


Stejně tak pak půjde ruku v ruce prohloubení praxe tím, že začnu zapojovat cíleně svůj dech, pozornost, do míst, která budu cítit, obdobně se sama od sebe prodlouží doba strávená v pozici, 10-15 dechů, záleží na Vaší praxi, apod.


Sthira - více než jen stabilní, ale také neměnná, pozorná, být přítomná, je opakem pohybu, symbolizuje vnitřní klid a ticho, kontrolovaná, zapojující celé tělo a mysl


Sukha - pohodlná, příjemná, radostná, komfortní, šťastná, prosperující, uvolněná, je opakem nepohodlí, utrpení a bolesti



"A k čemu je mi to teda dobrý?", se možná ptáte. Tady to je..


Sám jsem byl takový, spousta lektorů je takových a spousta klientů je takových.

"Položme pravou dlaň konečky prstů do podložky a protáhněme levou paži podél levého ucha a aktivujme ji."

To je jeden z možných příkladů, kdy se lektor či lektorka, vědomě či nevědomě (to je jedno), snaží zapojit polarity vašeho těla. A co se stane? Ta ruka tam prostě jen tak visí, jako leklá ryba, bez aktivity a k tomu se ještě nudíte :D Mimochodem, není divu.. Odehrává se totiž jen minimum z toho, co by mohlo. A je to jen na nás.


Ukažme si, co se snažím vysvětlit. Věřím, že obrázek vydá za aktuálních 5767 znaků.



Virabhadrasana II.



Do obrázku jsem zakreslil několik barevně odlišných polarit:


Modrá - krásně působící proti sobě, ale zároveň společně, propínající naše tělo dolů do podložky a za korunou hlavy vzhůru


Hnědá - přední paže nás táhne vpřed + zadní vzad = torso je kolmo k podložce


Žluté - protichůdné působení doplňující předchozí dvě polarity (dolů a nahoru, vpřed a vzad)



A tyto polarity jsou v každé, skutečně v každé ásaně. Nemusí být vždy znázorněny rovnou přímkou mířící z jednoho bodu do druhého. Mohou se točit, křivit, ale vždy působí proti sobě. Cílem těchto polarit je vytvořit v těle energii, vytvořit prostor pro náš dech, aby se mohlo dít všechno to krásné :) Tedy skutečný význam Stiram, Sukham, Asanam.


Tedy být uvolnění v pozici, ale zároveň bez ztráty jakékoli polarity. Nepropadat se, ale vědomě se držet níže v uvolnění. Pak si každou pozici můžeme užít a čerpat její benefity. Aktivovat naše tělo a poslouchat ho. Pomocí ásán jít dál. A když říkáme, ať respektujeme aktuální nastavení našeho těla, neznamená to zvadnout, ale naopak rozkvést v pozici, jak jen to je možné. Rovněž nesnažit se příliš, abychom se křečovitě usmívali, ale najít takový ten balanc, zlatý střed. Pak každá ásana bude výzvou a prostorem, kde můžeme sledovat sami sebe. Plnoprázdno, kde je zábava z objevování nových věcí. Zjistíme, že byť jen zapojení našich prstů, konečků prstů, roztažení prstů, mění naprosto vše:) ... Pak už jen na konci lekce prožít ten blahodárný pocit a uchovat ho v sobě, ať tam roste, poctivě očistit a srolovat podložku a stejně jako jsme přišli, tak i slušně, vědomě, opustíme studio s úsměvem na tváři.


Chtěl jsem vám jen říct, že tento vjem se nám přenáší i do běžného, každodenního života. Stejně tak lze tyto polarity a jejich efekt aplikovat do jakéhokoli pohybu, sportu.


Takže tolik k tématu. Vypsal jsem se dost, doufám, že jste si čtení užili. Zbytek už je jen na vás. Kdo dočetl až sem, děkuji za 7 minut vašeho času, a kdo sem doscrolloval, tak aspoň mrkněte na mé socials :D:D:D


Facebook - https://www.facebook.com/davidshantiyogi/

Instagram - https://www.instagram.com/david_shantiyogi/


A klidně mi i napište, rád se podělím o bližší informace nebo váš názor :) Mějte se krásně, mám vás rád :)

117 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vděčnost

bottom of page