top of page

Síla dechu

Dech, jakožto nádech, zádrž a výdech, se nám promítá do života každým okamžikem. Je to náš úplně nejvíc nejlepší přítel. Dnes se na něho mrkneme nejdříve z pohledu filozofie jógy a pak jej prolneme do všedního života.



Uvědomujete si svůj dech? Vnímáte, co se děje při nádechu a výdechu? Co o dechu říká jóga? Nejprve to vezmeme přes ásany, což jsou jednotlivé pozice v józe, o kterých je známo (viz. Hatha yoga pradipika, Patanjali yoga sutras), že je to


stav bytí, ve kterém může jeden zůstat fyzicky a mentálně stabilní, klidný, tichý a pohodlný.

Pokud jsme schopni takovou pozici zaujmout, znamená to, že se nám razantně zvyšuje možnost být si sami sebe vědomi, našeho těla, být přítomni a napojeni, propojeni, spojeni, dosaďte si vlastní oblíbené slovíčko.


Tady se nám již zapojuje dech. Základním zjištěním při ásanové praxi je, že nádech nám pomáhá dostat se do pozice a výdech nám dovoluje se v ní uvolnit. Jakmile jsme uvolněni, logicky by měly být splněny výše uvedená kritéria ásany. Vidíme krásnou harmonii a propojení dechu s tělem, kdy dech je ten hnací motor. Každý náš pohyb vychází a je tvořen naším dechem.

Pokud jste se již rozhodli věnovat určitou část dne pouze sami sobě a zrovna teď jste ji vyplnili jógou, gratuluji. Už jen k tomu, že jste si to dovolili. Jóga umí skutečně zázraky, pokud si v ní najdeme to svoje.


Budu se teď věnovat jen ásanovému aspektu jógy. Zmínili jsme, na jakém základu by měla být postavena pozice, tudíž i naše jógování a dech. Chceme-li skutečně nalézt jednotu uvnitř nás samotných, pak i dech by měl být klidný, dlouhý, pohodlný, uvolněný s rovnovážným nádechem a výdechem. Pokud naplníme postupně tyto atributy, pak skutečně můžeme čerpat naplno benefity naší ásanové praxe. Dech se pak stane indikátorem našeho stavu bytí. Jen si někdy všimněte, když dýcháte zrychleně a zmateně, v jakém rozpoložení a emoci se zrovna nacházíte. Stres? Iritace? Roztěkanost?



Napíši to ještě jednou a narovinu. Sladěním dechu s naším tělem přes ásanovou praxi můžeme začít skutečně harmonizovat sami sebe po stránce fyzické, životní, emocionální, mentální, psychické a duševní. Co to takhle přenést i do našich běžných životů? A ono se to dokonce stane automaticky samo. Prostě se to jen začne dít. Pokud si najdeme svou cestu, dovolíme si být sami sebou a se sebou, ať už přes jógu, sezení pod stromem či pyramidou, apod. Důležitý je aspekt našeho dechu.


Uvedu příklad na sobě. Když praktikuji ásany, zavřu si oči, otočím pohled do sebe a nechám proudit dech, který je klidný, stabilní, vyrovnaný. Což znamená, že je taková i má praxe. Vědomě tvořím svou realitu. Tudíž i styl jógy je většinou pomalý, klidný. Sám si nedokážu představit, že bych se na sebe takto napojil při rychlých a silových lekcích, kde propotím dvě trička, v létě tři. Tak daleko asi ještě nejsem. Nebo naopak. Jsem tak daleko, že vím, co u mě nefunguje a že nepotřebuji před ničím utíkat, něco dohánět, stejně se nedohoním.


Víte, co se stane s každým nádechem? Dech je jako motor, už jsem to tuším psal. Rozproudí se naše životní prána. Energie života, která v nás proudí nonstop. Prána není dech, je to energie, kterou uvádí v pohyb právě náš dech. Dech je pro pránu asi něco jako palivo pro motor. Zase ten motor. Myslím, že už se konečně blížím k podstatě tohoto článku.


Vědomý, klidný a harmonický dech = vědomá, klidná a harmonická životní energie. Jak dýchám, tak žiji.

Dává to smysl? V podstatě jsme vědomí tvůrci našich životů. Takovýto dech totiž postupně pročišťuje naše tělo, energie tak mohou proudit naplno a my je můžeme mít pod kontrolou. Dochází, dámy a pánové, k vnitřní čistotě.


K vnitřní čistotě nám samozřejmě dopomáhají i dechová cvičení, tzv. pranayama, která je jednou z nejdůležitějších součástí jógy, resp. 8 stupňové jógové cesty, a znamená, že vědomě kontrolujeme naši životní energii, které pomocí dechu dáváme rytmus a expandujeme jí. Dechových cvičení je spousta, určitě doporučím harmonizační anulom-vilom, ale o pranayamě když tak v dalším článku. Zmiňuji ji jen pro to, že je skvělým nástrojem pro zklidnění našeho dechu a už teď víme, jaké benefity takový dech přináší do našich životů.


A ještě možná přidám jednu zajímavost závěrem. Východní filozofie věří síle dechu, který má mimo jiné i schopnost nastartovat léčebné procesy v našem těle, a dokonce i délku našeho života měří pomocí dechu, nikoliv počtu let. Proto občas říkají: „Vydechl naposledy…“. Dokládají to srovnáním průměrného počtu dechů za minutu a délky života.


Druh Počet dechů / min Délka života (rok)

Pes 40-50 13

Člověk 15-20 80

Želva 4 200-300

Velryba 0,5 až 800


Tak proč nezklidnit náš dech a být si ho vědomi? Nepříjemné chvíle a rozhodnutí pak budou snadněji řešitelné a proveditelné. Budou pod vědomou kontrolou. Pokud se máme v plánu nějak pročistit, to půjde taky snadněji. Hlavně budeme žít klidné životy, bez stresu, jelikož se s naším dechem naučíme mít pod kontrolou i své emoce a budeme se sami rozhodovat, jak v daných situacích zareagujeme. Všechno se bude dít tak nějak snadněji.


Pak už se stačí jen nadechnout …


P.S.: chyběla Vám tady informace, jak tedy skutečně dýchat při józe? Je to individuální. Osobně věřím, že naše tělo ví, kdy a jak se nadechnout, proto je občas dobré oprostit se od pravidel plného jógového dechu, ujjayi dechu (což je pranayama) apod., a nechat ten dech skutečně jen plynout, jak se mu zrovna chce. Občas pod tíhou všech pravidel zapomínáme na to nejdůležitější – na nás samotné.

62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vděčnost

bottom of page