top of page

Pár tipů pro oči při práci na počítači a oční jóga

V posledních týdnech jsem u počítači častěji, než bývalo zvykem. Dříve jsem svůj "backoffice" zvládl za dvě nebo tři dopoledne v týdnu. Nyní je tomu tak, částečně i kvůli vývoji současné situace, jelikož naše studio je letos podruhé zavřené, že za obrazovkou trávím několik hodin denně. A oči na to reagují. Pocítil jsem velice rychle, že musím najít způsob, jak odměnit své oči a trošku jim ulevit i během práce na pc. A tak jsem si sestavil níže uvedený seznam očních cvičení, které slouží k posílení očního svalstva a příjemně očím uleví. Rozhodl jsem se tak o tento návod s vámi podělit a následně zde ještě uvedu i sekvenci pro zdravé oči, kterou nám nabízí jóga.



Moje úleva pro oči


Na seznamu mám cviky, které opakuji každé dvě hodiny za monitorem. Uvedu seznam a pak vám je namaluji. Během 5-10 minut máte hotovo. Mezi každým cvičením pauza.


1) Zahřát dlaně a přiložit na oči

- opakuji několikrát za sebou a nechávám teplo z dlaní působit na mé oči

- závěrem do dlaní několikrát otevřu a zavřu oči


2) Mrkání a kroužení

- několikrát rychle za sebou mrkám, což rozhýbe oči a trošku je zvlhčí, protože vysychají, jak do něčeho pořád zírám a také přidám pár kroužků na obě strany


3) Pohled očí různými směry (pro mě nejúčinnější)

- nahoru a dolů - nahoru s nádechem, dolů s výdechem

- doprava a doleva - nádech do středu a výdech do stran

- šikmo doprava nahoru a šikmo doleva dolů (do kříže) a opačně - nahoru nádech, dolů výdech

- půlkruh vrchem zprava doleva a na střed a zpět (rovněž spodem)


4) Zaostřování

- pohled mezi obočí a na špičku nosu - nádechem směřuji pohled a výdech jej prohloubím, jakoby se bod mezi obočím a špička nosu přiblížila k očím

- palce v zákrytu - jednu paži pokrčím a druhou propnu, na dlaních v pěst vztyčím palce směrem nahoru tak, aby byly za sebou v zákrytu (první palec je od očí cca 20 cm) a přeostřuji pohled na přední a zadní palec (pro mě úžasné cvičení)

- pak protáhnu obě paže vpřed do úrovně ramen a opět palce míří nahoru a střídavě jezdím pažemi nahoru a dolů a sleduji vždy vrchní palec, v úrovni ramen tedy přeostřím na druhý v momentě, kdy se míjí, totéž pak opakuji i na spodní stranu


5) Občas si zaostřím jen tak do dálky (cca 5m)


6) Dívám se na 1-2 minuty z okna ven a promasíruji oči a kolem očí


No a občas je taky dobré se na té židli posadit rovně a každou hodinku se zvednout, udělat pár kroků nebo se rovnou i protáhnout. Ale cviky na židli vám můžu napsat později.




A co o očích vypráví jóga?


Jógové texty hned ze startu zmiňují, že mnoho lidí nosí brýle, aby zlepšily jejich zrak, nicméně brýle oči neléčí ba naopak, problémy se často zhoršují a proto si lidé pak musí pořizovat brýle s větším množstvím dioptrií. Naopak tak nabádá k tomu, abychom brýle používali jen v nutných případech a odkládali je, když odpočíváme apod.


Faktory ovlivňující zhoršený zrak: špatné osvětlení, spousta hodin u počítače a televize, špatná strava, ochabené svalstvo, mentální problémy a špatná tělesná kondice. Zmiňuje i dlouhou dobu čtení. Pokud u čtení uvolníme obličej a svalstvo očí, bez pnutí, je zdravé.


Níže uvedené cviky by měly být praktikovány pravidelně a s plnou pozorností každý den. Obdobně jako trvá očím roky, aby ze zhoršil jejich stav, i jejich opětovné uzdravování zabere nějaký ten pátek. Před zahájením je dobré si oči několikrát propláchnout studenou vodou, což dopraví do očí trošku krve. Vyhněte se jim, pokud již trpíte závažným onemocněním očí. Cviky by měly být praktikovány v uvedeném pořadí ráno nebo večer. Důležité je být v naprosto uvolněném stavu a nikam se netlačit, což by mohlo vézt k únavě očí. Brýle si odložte. Mezi každým cvičením zavřete oči půl minuty až minutu.


1) Zahřáté dlaně na oči

- opakujte 3x za sebou, pak do dlaní rychle zamrkejte a oči nechte ještě na chvílí zavřené


2) Pohled do stran

- paže do úrovně ramen, palce hore, dlaně jdou periferně do stran, abychom palce ještě viděli

- hlava zůstává ve středu, hýbou se jen oči

- pohled postupně směřujte na levý palec, bod mezi obočím, pravý palec, bod mezi obočím a levý palec; tohle je jedno kolo, opakujte 10 kol

- nádech v neutrální pozici, výdech pohled do stran, nádech do středu


3) Pohled vpřed a do strany

- stejná pozice jako v bodě 2, jen levá paže na levém koleni, palec nahoru

- nádech v neutrální poloze, výdech pohled vpřed, nádech pohled doprava

- opakujte 10x na obě strany


4) Pohled nahoru a dolů

- stejná pozice, jen pěsti odpočívají na kolenou, palce míří vzhůru

- rovné paže a pomalu zvedáte levý palec zatímco jej sledujete pohledem

- jakmile je úplně nahoře, vracejte se dolů s pohledem na něj, hlava se nehýbe

- opakujte 10x i na druhou stranu

- nádech nahoru, výdech dolů


5) Rotace

- levá dlaň v pěst s palcem mířícím nahoru na levé koleno, pravá dlaň odpočívá

- levá paže obkrouží velký kruh po směru hodinových ručiček a pohled stále směřuje na palec

- opakujte 10 kol na obě strany po směru ručiček i proti směru

- nádech v horní polovině kruhu, výdech spodní


6) Pohled na špičku nosu

- levá paže protažená, palec v úrovni nosu mířící nahoru

- obě oči sledují palec zatímco krčíte paži a pomalu přibližujete palec ke špičce nosu, zůstaňte pár vteřin ve spojení palce a špičky nosu a pak pomalu propněte paži

- opakujte 10 kol

- nádech palec směřuje k nosu, výdech propínáte paži



Tak to by asi mohlo stačit do začátku. Máte tady jednu rychlovku a pak pořádný návod, jak posílit a možná i uzdravit oči. To už nějakou chvilku zabere. Přeji vám dobré oko a nechť vidíte samé krásné věci.

85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vděčnost

bottom of page