top of page

Karma jóga - karma je zdarma

Dnešní článek bych rád začal tím, co se dělo o víkendu. Blíží sé léto, možná už rovnou začalo,

a Slunce nám usnadňuje venkovní aktivity. Je teplo, světlo se tak protahuje až do pozdních hodin. A začíná naplno ožívat i naše beachvolleybalová komunita, která má základnu na koupališti v našem městě. Přes zimu se vztahy mírně utlumí, vytvoří se samostatné skupinky, ale jakmile je nad 21°C a světlo do 21:00, fungujeme jako jedna velká rodina.


Nepotkáváme se jen na písku, ale pomáháme si i mimo kurty. V sobotu dopoledne jsme například byli u kamaráda a pomáhali mu skládat dohromady regály do garáže. Sešlo se nás tuším devět. I přes prvotní odhady, že za 10min máme hotovo, jsme spolu strávili krásné dopoledne za doprovodu hudby a slunečních paprsků. A samozřejmě společné snídaně a oběda. Následně jsme se rovnou přemístili za druhým parťákem, který opravuje dům. Takže odpoledne jsme vyváželi suť, rozbíjeli podlahy a chystali prostor pro nové, a mnoho dalšího. Neděle pak byla takovou první vlaštovkou, že písek a kurty budou již brzy přístupné všem. Čekala nás brigáda. Za celý den se nás vystřídalo skutečně spousta. Trhali jsme plevel, grilovali, natahovali sítě, zase grilovali, přehazovali písek, umývali naši budku, atd.


Karma jóga

A proč to všechno píši? Vím, že to spousta z vás taky dělá. Tento článek je spíše o tom si uvědomit, že to děláme. To mě přivedlo na téma dalších pár řádků. Protože jsme to všichni dělali prostě jen tak, nenuceně, z vlastní vůle :)


Asi máme nějaké povědomí o tom, co je to karma nebo už jsme možná to slovo aspoň slyšeli. Slovo samotné lze přeložit jako "čin, konat, konání, akce". Nějaké rýmovačky o karmě taky známe. Např. karma je zdarma, atd.


Karma jóga je v podstatě jen pojmenovaný celek, který jakoby zastřešuje veškeré tyto činy. Dle bible jógy Bhagavad Gíty je karma jóga


obětavá a nesobecká činnost (služba) se správným přístupem, pocitem a úmyslem pomoci svým blízkým.

V podstatě ji můžeme shrnout jako dobrovolnou službu veřejnosti, za kterou skutečně v naší hloubce nic neočekáváme, děláme ji od srdce, vědomě, soustředíme se na každý krok dané činnosti a v jádru ani nedbáme výsledku, protože momentálně děláme tak, jak nejlépe umíme. No a v rámci karmického kruhu se nám vše stejně vrátí, jelikož co pošleš, vrátí se ti zpět. Pokud jsme ještě k tomu zproštěni očekávání a odměny, naplní nás to mnohem více, uvnitř nás samotných.




„Konej a pracuj bez ustání, vzdej se však všeho lpění na své činnosti. S ničím se neztotožňuj. Buď svobodné mysli.“


Swami Vivekananda






Tento článek nepojednává o ničem novém, možná by mohl spíše vybídnout k pomoci druhým, zapomenout trošku na naši sobeckost a neochotu v některých situacích a naopak si vzpomenout, jaké to bylo, když dřív pomohl dědeček přejít přes přechod babičce, když jste někomu pomohli s nákupem, klidně i někomu, koho vlastně ani neznáte, trošku toho gentlemanství a lásky k druhým. Vždyť jsme lidi, sdílíme tuhle úžasnou planetu a za chvilku se sem všichni nevlezem, tak se spolu naučme žít v lásce a míru :) Vše začíná uvnitř.



86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vděčnost

bottom of page